Lente bij de Koppelpoel

21 april 2012

De Koppelpoel begint weer tot leven te komen. De Meerkoeten hebben vijf jongen en de Gevlekte rietorchis is al weer boven de grond.
Joop

meerkoet-met-vijf-jongen.jpg

Gevlekte rietorchis

Salamanders, kikkers en juffers op de foto

4 augustus 2010

Freek van der Steen heeft dit jaar foto’s gemaakt rond de salalamanderpoel, en een viertal hiervan staan hieronder. De poel wordt vooral bevolkt door kikkers, maar ook de watersalamander is er te vinden getuige de foto hieronder. Ook bij juffers en libellen is de poel zeer geliefd door de afwezigheid van een grote natuurlijke vijand, de vis. Je ziet hieronder een foto van een lantaarntje dat een net uitgeslopen andere juffer aan het oppeuzelen is.

Watersalamanders
Watersalamanders

Lantaarntje eet andere juffer
Lantaarntje eet andere juffer

Kikkervisjes
Kikkervisjes

Groene kikker
Groene kikker

17 juni 2009: Klein kikkertje

17 juni 2009

’s Avonds een rondje langs de poel gelopen, er zitten heel wat kikkers. Ook heel jonge exemplaren, en daar is dit er een van; misschien 2 centimeter groot, rustig zittend op mijn hand, wachtend tot ik hem weer op de grond zet.

Kikkertje

Kikkertje op hand

Gezien 13 juni 2009: Groene kikkers

13 juni 2009

Er zitten behoorlijk wat kikkers rond de salamanderpoel, maar meestal laten ze zich niet zien, en hoor je alleen plonzen als je langs de poel loopt. Vandaag was dat anders, de groene kikkers waren goed te zien, en soms ook te horen (op de onderste foto zijn duidelijk de kwaakblazen te zien). Determinatie is niet eenvoudig bij groene kikkers, dit zijn waarschijnlijk meerkikkers (grote groene kikker), of bastaardkikkers (middelste groene kikker).

Groene kikker

Groene kikker

Groene kikker

Groene kikker

Gezien 13 juni 2009: Vuurlibel

Vandaag gezien: De vuurlibel. Dit is een zeldzaamheid in Nederland, altijd leuk om die waar te nemen. Hij had de salamanderpoel tot territorium gemaakt, hij was voortdurend aan het rondvliegen. Verder gezien de volgende gangbare soorten: viervlek en gewone oeverlibel, en de juffers lantaarntje, variabele waterjuffer en grote roodoogjuffer.

Vuurlibel

Flora van de Salamanderpoel

23 mei 2009

Een aantal leden van de bewonersgroep die mede de salamanderpoel beheert maken een inventarisatie van de plantjes die rond de poel groeien, en proberen daarbij zoveel mogelijk foto’s te maken. De eerste foto’s zijn op Flickr te zien, nog niet gesorteerd en nog niet alle planten zijn gedetermineerd. Toch is het voorlopige resultaat de moeite waard om te bekijken. Hieronder staan 2 foto’s uit deze serie: het waterdrieblad en de wateraardbei. Kijk voor meer foto’s hier.

Waterdrieblad

Wateraardbei

Schaatspret op de salamanderpoel

20 januari 2009

Tijdens de vorst-periode was de salamanderpoel bevroren, en daar werd flink gebruik van gemaakt. Hier wat foto’s van de schaatspret, gemaakt door Fleur Buitink.

Schaatspret op de salamanderpoel

Schaatspret op de salamanderpoel

Schaatspret op de salamanderpoel

Schaatspret op de salamanderpoel

Grote kaardebol

28 september 2008

Wilde Kaardebol

Een mooie late Wilde Kaardebol aan de rand van de poel.

Joop

Libellen en juffers

17 juni 2008

Vandaag even een rondje langs de poel gelopen, en 1 soort libel en 3 soorten juffers gezien. Het gaat om de gewone oeverlibel, een aantal mannetjes en vrouwtjes aanwezig, druk ruziemakend en patrouillerend; een paar variabele waterjuffers en grote roodoogjuffers, en veel lantaarntjes. Hieronder een paar foto’s (ter plekke gemaakt), meer op http://www.flickr.com/photos/salamanderpoel/. Gewone soorten, maar een goed begin. Er zouden eigenlijk wat waterplanten in de poel moeten komen met drijvende bladeren (zoals waterlelie of kikkerbeet), dat is gunstig voor de libellenpopulatie.

VAW086170416
Variabele waterjuffer

LAN086170400
Lantaarntje

GRR086170399
Grote roodoogjuffer

GOL086170387
Gewone oeverlibel

Kikkervisjes

25 april 2008

Op een aantal plekken in de poel zijn inmiddels grote hoeveelheden kikkervisjes te vinden, en ook zijn er regelmatig kikkers te zien. De kikker op deze foto is een Bruine Kikker, te herkennen aan de grote zwarte vlekken achter de ogen.

Kikkervisjes

Kikker